全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

樓主: timkingdom

越看JOJO越覺得HXH.....

茶館住客

如果[quote]點解唔算強者?因為佢唔夠比絲基打?係用念者黎講,佢算係中等.
你夾硬要話輕唔輕敵係同係唔係高手經驗豐唔豐富有關,咁我都冇興趣同你係字面上深究.
我覺得你係將作者冇講過既野夾硬塞入佢個口,之後再用果句野黎話作者講錯. [/quote4]如果lee d 叫"將作者冇講過既野夾硬塞入佢個口,之後再用果句野黎話作者講錯"
你又知佢算係中等.?
你又知輕唔輕敵係同係唔係高手經驗豐唔豐富?
lee d 叫ng叫將作者冇講過既野夾硬塞入佢個口,之後再用果句野黎幫作者解釋

茶館住客

[quoted]係唔係實戰時一邊追住小岡,一追迫佢聽佢解釋?小岡會唔會咁乖唔出手打佢,等佢可以順利講解?
而且重差最後一樣,就係要佢地三個人拇指對準,係對方面前一齊話"解放".係實戰度有冇機會咁做?[/quote]炸彈魔亦唔會咁乖停止移動比小岡手
炸彈夠鐘會自動"解放"
重好,迫小岡 比card

茶館熟客

[quote="成記茶樓大哥成"]

點解唔算強者?因為佢唔夠比絲基打?係用念者黎講,佢算係中等.
你夾硬要話輕唔輕敵係同係唔係高手經驗豐唔豐富有關,咁我都冇興趣同你係字面上深究.
我覺得你係將作者冇講過既野夾硬塞入佢個口,之後再用果句野黎話作者講錯.[/quote6]

就連一個中等的人都知道不能睇少女人及小孩,何況係炸彈魔?(唔好忘記「碎裂美容師」在幾回之後就給小岡二人完全制服。可想以知佢同炸彈魔的距離。)
一個時常輕敵的人仲有機會俾他生存到經驗豐富?

因為炸彈魔就係一個自大同狂妄既人.
而且係人心目中,用黎戰鬥用既咭,都應該係魔法咭.

你一開始就認定左高手就應該乜都諗得到,唔會輕敵,會乜會物,你而家對hxh唔滿意係因為佢達唔到你對高手既要求,咁我覺得呢的就唔係作者既問題囉.[/quote6]

《而且係人心目中,用黎戰鬥用既咭,都應該係魔法咭.》
作者無講過,你又知?

《因為炸彈魔就係一個自大同狂妄既人.》
佢或者係一個自大同狂妄既人,但一定係一個深思熟慮的人,他肯花五年的時間去策劃一切,用「炸彈魔」這名字狩獵參賽者,使人對「炸彈魔」三字不會懷疑,方便他向人下炸彈。我唔要求高手乜都諗得到,我只要求高手的表現要好過低手,而不只是單單有強大的力量就叫高手。(蠻牛和獅子的分別,大家應該都清楚。)

係唔係實戰時一邊追住小岡,一追迫佢聽佢解釋?小岡會唔會咁乖唔出手打佢,等佢可以順利講解?
而且重差最後一樣,就係要佢地三個人拇指對準,係對方面前一齊話"解放".係實戰度有冇機會咁做?[/quote6]

第一,在書中,炸彈魔已經開始用這能力,連佢都認為可以用在實戰,點解你仲話唔得?

第二,小岡可以打佢,炸彈魔都可以避同擋,講解淨係用把口,無人叫炸彈魔企係到唔郁淨請。

第三,個炸彈係計時炸彈,「三個人拇指對準,係對方面前一齊話"解放".」只是用來提早引爆。

茶館乞兒

不過,比起JoJo的 戰爭,HxH的"鬥智鬥力","腦與力量的拼勁"真的小兒科
timkingdom 發表於 2004-3-25 15:17

看到如死腐D之流HXH支持者,整天在那邊HXH好神劇情無法預測美學好獨特之類的
我就感覺一陣噁心

茶館住客

為什麼突然翻舊文上來?

茶館住客

沉迷胰臟不能自拔

為什麼突然翻舊文上來?
鳳 發表於 2011-12-11 09:56

因為要戰……(拖
「こちらが話す内容を理解してもらえないのは話し手にとって面白くないが、最初から知っている相手に既存の情報を伝えても意味がない。」(不管說甚麼,對方都無法理解的話無異是對牛彈琴;但是跟早就知道的人大談既有的資訊更沒有意思。)――佐々木《涼宮ハルヒの分裂》

艦これ: ショートランド泊地/水陸両用

乞丐甲隨筆
https://bombdance.blogspot.hk/

茶館熟客

CELLS兄之文,確有深度,深至閱其文至1/3就思緒往九霄雲外,神遊太虛...(ZZZzzz)
想來cells兄確實博學多才,電玩,漫畫都滿有個人見解,現在連民生,經濟甚至考古學都精通,
小弟真是陰敬喔!!
我不是大人~~!!我是男人~~!!男人~~就要保護所愛的女人!!

茶館住客

小岡復活
結果小岡復活線也是老鼠的棋子
而老鼠的最終目的是修改獵人十誡,還有廢除獵人試(!?)

下集是岡和金的重遇(???)
本人Blog:http://dreaper.blogspot.com/
本季追番:
龍女僕
魔女

年番:
Kira~Kira~Precure~A~La~Mode、
蕃☆茄☆王 Arc-V
Vanguard V-G