全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

樓主: timkingdom

越看JOJO越覺得HXH.....

茶館熟客

[quote="大哥成"]
其實你咁比係對炸彈魔好唔公平。因為炸彈魔係作戰時佢自己都係近距離威力型!而係正常情況下佢係比小岡高出不只一籌!因為無論威力以致發動速度都唔係小岡可以及得上既。
炸彈魔之所以輸﹐一來係佢冇小岡既覺悟﹐二來係佢對小岡三人一無所知﹐而小岡對炸彈魔就有比較詳盡既資料。

所以我好服富奸﹐係早期基路亞已經指出﹐係念既世界中﹐比人知道清楚你既能力﹐會直接影響你既生命危險。好少有漫畫會將情報戰既重要性表達得咁好。[/quote4]

佢對小岡三人一無所知,跟著呢?我見唔到佢之後有做些什麼去探查小岡的能力,睇番19期hxh,會長身邊的眼鏡男就話過「戰鬥時不知對手的念能力是正常的。」但係唔代表在戰鬥時唔知對方的能力仍然衝上去。你應該有睇jojo,麻煩你睇番第三部最後承太郎一行人在遇到dio後的做法,那些才是叫情報戰。
hxh在戰鬥上的最大問題是,他有許多的戰鬥理論和設定,但在實戰上卻應用得不全面。(有誰能告訴我,卡爾多的念是哪一系?)

茶館稀客

卡爾多不是操作系嗎?

茶館熟客

操作系是操控物質和生物,那種東西都算物質和生物?

茶館住客

[quote="殘兵之首"]

佢對小岡三人一無所知,跟著呢?我見唔到佢之後有做些什麼去探查小岡的能力,睇番19期hxh,會長身邊的眼鏡男就話過「戰鬥時不知對手的念能力是正常的。」但係唔代表在戰鬥時唔知對方的能力仍然衝上去。你應該有睇jojo,麻煩你睇番第三部最後承太郎一行人在遇到dio後的做法,那些才是叫情報戰。
hxh在戰鬥上的最大問題是,他有許多的戰鬥理論和設定,但在實戰上卻應用得不全面。(有誰能告訴我,卡爾多的念是哪一系?)[/quotef]講開又講, 小岡無做d什麼情報戰------d情報是有個人自己上門講

茶館熟客

我覺得是具現化系。

茶館熟客

[quote="斐狂"]我覺得是具現化系。[/quotef]

有d似,但是係具現化那東西還是那些武器?

茶館熟客

[quote="殘兵之首"][quote="斐狂"]我覺得是具現化系。[/quotee]

有d似,但是係具現化那東西還是那些武器?[/quotee]

恕我愚昧,「那東西」和「那些武器」分別指什麼?

茶館熟客

死,又記錯? ops: 卡爾多用念的時候有個會說話的東西,是獨立還是連在武器上?(本書借左比人)

茶館熟客

[quote="殘兵之首"]死,又記錯? ops: 卡爾多用念的時候有個會說話的東西,是獨立還是連在武器上?(本書借左比人)[/quote4]

那東西叫「瘋狂小丑」,是武器的一部份。

我覺得這跟小霞的「突眼金魚」是相類似的,所以我才說他是具現化系。

茶館熟客

出醜了 ops:

無追連載,卡爾多的念這麼麻煩,到最後有沒有說明這樣做換來什麼特別的能力?

茶館熟客

[quote="殘兵之首"]出醜了 ops:

無追連載,卡爾多的念這麼麻煩,到最後有沒有說明這樣做換來什麼特別的能力?[/quote0]

人有錯手,很平常嘛。

我也沒追連載(受不了草稿+空格),不能答你了 ops:

茶館友好

裏.方墨萌え派

[quote="殘兵之首"]出醜了 ops:

無追連載,卡爾多的念這麼麻煩,到最後有沒有說明這樣做換來什麼特別的能力?[/quote7]
個人死佐咁耐都仲未見返個影.........仲未解釋這個問題 ops:
由今日起本人不再是Format ACG的版管
有關一切移post,刪post,系統相關之大小事項,
請勿再pm給我~thx

茶館熟客

[quote="大哥成"]係有解釋﹐但過程好多時都太曲折﹐破壞左成個節奏。[/quote0]比個例子黎~~
頭先先話佢冇解釋[/b:c4dc61b740],而家又話佢解釋得多[/b:c4dc61b740]。
你講清楚好D~~

茶館熟客

[quote="殘兵之首"]。
hxh在戰鬥上的最大問題是,他有許多的戰鬥理論和設定,但在實戰上卻應用得不全面。(有誰能告訴我,卡爾多的念是哪一系?)[/quote7]
團長話偷佐好多念能力[/b:d0baea6d37],殺卒果時念魚都出埋[/b:d0baea6d37]。
但對住基爸基爺竟然淨係塗毒+刀仔[/b:d0baea6d37]~~

茶館住客

[quote="Lemon"][quote="殘兵之首"]。
hxh在戰鬥上的最大問題是,他有許多的戰鬥理論和設定,但在實戰上卻應用得不全面。(有誰能告訴我,卡爾多的念是哪一系?)[/quote1]
團長話偷佐好多念能力[/b:7912f9ee51],殺卒果時念魚都出埋[/b:7912f9ee51]。
但對住基爸基爺竟然淨係塗毒+刀仔[/b:7912f9ee51]~~[/quote1]d毒重要係無用....