全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 2798|回復: 8

櫻花大戰 有冇可能有第6集?

茶館新客

如題
因為近年都好似無晒聲氣....NDS個隻GAME十分之不知所謂...
第5集系統上可以講得上完美...但人設有D......同埋故事好似太短...

我知道第5集銷量大大不如前...但都好希望有第6隻...之前有人改圖話咩 柏林華擊團 我都驚左一驚...但又好開心...之少仲有人記得有櫻大戰...

我覺得NEW YORK都仲可以改講落去的...其實最想巴黎再有新篇..但大神一郎故事上都講到埋晒尾...
得返5可以有空間....

而家立體畫面GAME太多...如果有2D畫面主導既GAME有如一道清泉...

茶館熟客

黎緊有隻櫻戰online...

茶館嘉賓

怪人A

倒不如問~

最近廣井王子同RED究竟忙緊D咩??

在下最後一次知道廣井既資料,
係有傳佢搭上左AKB48其中一條女.....

家下櫻戰新計劃....
http://www.sakuragakuentan.com/

最近有新碟出~
http://sakura-taisen.com/goods/wavemaster22.html

不過櫻戰系列點解沉左落去,
在下都好想知道....@W@|||||

2D主導game~
ガスト既鍊金術士系列~
日本一個D~

都重做緊既....

2萬

4萬

茶館部長

AKB大戰就有可能~
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館新客

真係好想有正傳既第6集...
滕島先生最近真係好似無咩搞作....佢既人設係櫻戰既靈魂...

ONLINE唔係唔好...但無櫻戰既味道了.....2D動畫....美麗人設...

唉...我小學個時唔識日文...都玩得好開心既第一集....
之後集集都買晒...連特別版DC主機都有...

最近想買返WII版英文既櫻戰5....唔知邊度有呢?

茶館部長

天九促進委員會 方墨支部部長 ...

櫻戰系列點解沉左?
其實都人個人估計.

第一就係滕島人設!
佢老哥近年啲畫變咗, 但真係變得好唔得, 好怪, 尤其係對眼.
再者, 即使係佢最全盛時期, 新一輩班玩家接受嗎?
我就不覺得囉.

第二就係廣井赤堀嗰套!
呢兩老人家嗰套已經過時了, 點諗都唔覺新一代受佢地嗰套.
而對老玩家來說又已經好難有新鮮感, 點做落去?
廣井SELL女手法太OUT了, 可能跟秋元學下新一代SELL女大法會有轉機.

結論, 要櫻大戰有真正新作, 一定要從根本大執, 至少要換走滕島赤堀, 廣井勉強重可以留低.
但如果做到咁, 櫻大戰能算櫻大戰嗎?

茶館住客

網路閑人

真係好想有正傳既第6集...
滕島先生最近真係好似無咩搞作....佢既人設係櫻戰既靈魂...

ONLINE唔係唔好... ...最近想買返WII版英文既櫻戰5....唔知邊度有呢?
RINGORINGO 發表於 2011-3-5 23:14

灣仔188我見過哦~
不過其實有無SET日文同日配? 有的話我也考慮收一收好了...

嗯~
話說...
嗯... 櫻大戰做下去其實有點難吧? 畢竟遊戲中沒有使用"海螺現象"; 裡面的人物都會"成長", 基本上1-3是一集1年... 有些人設大概還真的要改了, 像艾麗絲妹妹也會變大妹妹吧...

此其一吧...
另外就是女性角色...
大家算算國籍吧...
中, 英, 日, 德, 美, 法, 俄, 墨西哥等等...
繼續搞特色化的話... 可能連非洲, 阿拉斯加之類甚麼的都要拿來用...

編故事上也有難度吧...

但是...
V的收尾不算好... 信長在紐育的問題呢...
好像明顯有伏線, 所以其實我覺得紐育華擊的話, 勉強作多一集作結會好一點就是~

人設畫風及赤堀的編劇風格就不提了, NIGHTMARE說了~

像某大作RPG一樣不斷續集下去還是不可能咯~

茶館住客

但問題係5的新人無論男女都係好多人反感
即使CV都已經脫節

如果廣井真係想出6的話,就放棄舊有的人,世界觀,CV
全部由頭來個(這還是櫻戰?)

茶館嘉賓

怪人A

人設叫松原秀典接手唔得咩?
在下甚至覺得由一開始松原畫既畫比藤島好....
至少動畫化絕不需要擔心~

其實CV方面,櫻戰某程度上比起人氣聲優,一向都係搵識做戲既聲優,
呢個問題唔會太大.

反而廣井赤堀手法俾玩家覺得out就真係最致命既問題...
新一代ACG迷真係甘唔受廣井個套?@W@???

定係其實當年櫻戰個concept係萌界早走左太多,
家下用同一個配套出翻新出隻櫻戰真係甘難另玩Idol M@sters,トトリ鍊金術士既玩家接受?@W@???