全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 2793|回復: 10

一個人去日本

茶館友好

公司要我6月放年假,想到日本,但因為本人是腐女(當然是買bl同人諗),和朋友去又難以隱瞞,想自己一個4天遊,有甚麼注意事項?

茶館伙計

滿膛熱精 純白如血

要注意電車癡漢吧(?)
有返工無做野

http://twitter.com/Isumi_MOD
B

茶館部長

美食部主廚

防輻射好像重要點...(惡搞中
集中在乙女路跟老秋的話,像是在行信和一般其實沒什麼要注意(除了荷包裡面的諭吉...)
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

茶館友好

激進派死死團員

只要你在第一晚看不到有人能夠自體發光就不用擔心甚麼輻射的啦,其他的事情就平常心可以了。
但行李裡不妨帶個手電筒或者瑞士軍刀...別怪咱嘴巴壞,但餘震總有那個可能嘛...

咱也有blog了
http://hk.myblog.yahoo.com/madwarrior.geo

茶館友好

信錯顧問

QQ
回復 1# Blackf
一般套餐去四日三夜實收將會得兩日幾可以行,因為九成係晏晝機到黃昏機返,
而且單人付加費唔駛一千都要幾百
自己訂機票雖然可以食盡啲時間,
但係全日空冇咗羽田夜機後想超早機到最夜機返只得返貴到喊嘅國泰成田夜機
自己訂酒店/民宿唔係易事,亦未必平得過套餐幾多
我七月尾要去日本度週末都頭痛緊貴一貴飛國泰唔請假定慳少少但係要頭尾請兩日假
結論:買套餐啦你

一個腐女去到東京大可一日去乙女路(池袋)一日去老秋(秋葉園),再搵時間去中野兜個圈
其他頭尾就去行下其他名勝或購物點

記得當年一心諗住帶腐女友去乙女路放置play,自己就可以安心喺隔離慢慢揀中古男性向本,
結果因為佢太out而喺唔夠兩個鐘後就嘈住要返去...Orz
所以乙女路到底有幾多嘢睇/買我都唔識講 ^^b

回復 2# ManofDestiny
我比較擔心睇中Blackf嘅痴漢嘅下場(逃

回復 3# B
嗯嗯,全套防輻射裝仲可以防
老C化的皮已收,無關方墨的請找信錯顧問

茶館友好

激進派死死團員

回復 3# B
嗯嗯,全套防輻射裝仲可以防
老C化 發表於 2011-5-19 21:42

在夏天穿這樣的東西,一個星期下來隨時比瘦身廣告的效果更猛...
B

茶館部長

美食部主廚

不過因為節電,夜晚的東京市區比以往要暗
加上乙女路跟中野入夜後都是「鬼影唔多隻」
要是天黑後還在街的話還是小心搶手袋為上
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

茶館友好

信錯顧問

QQ
回復 7# B
中野還好,舖頭八點打後都摺晒咁滯,返車站成段路都係有蓋商店街,唔會太靜
乙女路就真係唔好入夜去,唔節電都已經唔係特別光猛,家下我諗真係會幾得人驚
唔驚定力同錢唔夠(?)嘅話,入夜大可以去歌舞技町見識下真正嘅ホスト有幾「靚仔」(逃

茶館友好

>老C化
諗住東x遊買自遊行套餐
>唔驚定力同錢唔夠(?)嘅話,入夜大可以去歌舞技町見識下真正嘅ホスト有幾「靚仔」(逃
見識下夜王(笑)
500 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

茶館嘉賓

怪人A

其實係池袋行乙女路既Animate,再行入D重有幾間腐女K-Book~
當時阿妹係裡面掃左好多野,應該可觀性不低~

妹從朋友那裡打聽說大阪的深齊橋有更多的腐本好物,詳情在下並不清楚~
(當時友人的腐女姐妹在那裡買得不亦樂乎~~~)

在下可以幫忙問一下~

茶館友好

>加上乙女路跟中野入夜後都是「鬼影唔多隻」
咁我早上至晚上7時才出動

>大阪的深齊橋有更多的腐本好物
東京/池袋方便去嗎?這個我有興趣,若果方便的話可否一問?
500 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼