全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 4541|回復: 18

和田洋一 最终幻想系列以后将不再是公司重点或将夭折

茶館熟客

近日,日本游戏开发商SQUARE ENIX公布了截至2011年3月的年度财报预期,大幅下调财年预期营收,预计亏损120亿日元(约9.64亿元人民币),这是公司自2003年合并以来的首次财年赤字。

SQUAR EENIX社长和田洋一在接受《日本经济新闻》采访时还表示120亿的赤字主要来自于《最终幻想14》回炉重炼所造成的损失,此外一大批已经上马的开发项目被取消也是造成赤字的重要原因,但无论哪个都与内部开发密切相关。

至于《最终幻想14》游戏失败的主要原因,和田洋一坦诚表示这是因为公司的开发能力下降造成的,他表示:“内部团队之间存在“沟通不畅”、“缺乏协作”等现象,开发负责人没能尽到将想法和思路很好地传达给团队成员,技术团队之间彼此隔绝,分工也不合理。”

日本玩家担忧最终幻想系列的未来

据悉《最终幻想14》在2010年上线后玩家在线率一直呈现迅速下滑姿态,在这期间各方面对SE公司的财报营收预测都不是不乐观的,和田洋一对外的口吻也从“可以打败魔兽”到“重铸这款游戏让她重放光芒”再到今天的失败,这期间因为日本地震使这款游戏暂时性的停服无疑是雪上加霜。

不过还有更多《最终幻想》系列的忠实玩家和田洋一今天的表态表示了更多的担忧,因为和田洋一最终对公司未来发展发表看法时,他认为在扭亏为盈后“公司接下来计划加大对社交游戏和手机游戏的支持力度,但眼下公司内部的团队能不能适应这样的转型尚不得而知”,日本BBS因此有玩家留言认为《最终幻想》系列在SE公司“转型”后是否将不再是公司的重点项目,甚至因此夭折,毕竟新一代的“幻想”意味着投入又一大笔钞票。

是时候se要反省了.... 而且ff招牌影响力越来越低了

茶館嘉賓

怪人A

Final Fantasy品牌下降最大原因就係呢條和田洋一囉!

開發陣容同內部之間溝通不良就係和田洋一炒左800個開發人員
之後超串甘樣係Twitter話家下請左好多新20代年輕社員就能解決7成問題囉~
(家下SE社請人個欄既要求全部都係神人級既開發者來架~)

Final Fantasy XIV撻Q咪又係呢條友唔做足debug程序,為左省個幾十萬
係XIII發售後唔夠一個月供報XIV話係一年之後全球發售囉~
係上年10月要人買個Alpha版XIV叫D玩家俾錢幫佢Debug囉!
之後重搞到Square老臣子田中弘道(XI個Producer)食左佢XIV個一舊屎既死貓囉!

上年盤數梗靚啦~
Final Fantasy XIII同Dragon Quest IX同一年出wor!
XIV重要大撻所以咪搞到今年大赤字囉~

根據日本新聞個地震影響SE社6億左右~
其他114億點洩咪就係條友一手一腳搞出來~

唔可以唔承認~
家下真係除左野村個1st Production team有好野出之外(唔好計鳥山求出個D)
其他嚴重出事係事實....

在下由佢接手3年開始~
(唔覺唔覺,和田洋一己經做左Square-Enix社長差唔多10年啦~成為SE社做得最耐既社長)
就己經覺得佢有問題,

在下從心底裡面真係覺得,只要炒左和田洋一,Square-Enix既7成問題就會得到解決!
每次睇和田講野真係次次都叫佢受皮!

game就算唔係佢開發,作為社長都一定要佢say yes先可以開發,
家下洩120億,無可能同佢無關囉~
重係度扮事不關己~

真係唔知SE社班股東重點解可以繼續留和田!!!@[]@

茶館友好

信錯顧問

QQ
靠FF開飯的確唔係辦法,但係DQ果邊又要慢工出細貨,其他又唔爭氣,咁有乜可能唔蝕到嘔 ^^a ?

要死要摺要唔再靠FF都唔該remake埋隻FF6先呀大佬 ><"
老C化的皮已收,無關方墨的請找信錯顧問

茶館嘉賓

怪人A

SE社兩大毒瑠~

和田,鳥山!
只要炒左呢兩件好多問題就得到解決

鳥山留無問題,只要唔好再俾佢寫故仔,
人地當初明明入Square apply programmer,唔知點解可以叫左去寫故仔

Final Fantasy X都一本道~
但個個都話神作

XIII又一本道個個話佢屎~
(其實在下覺得個Battle system好好玩)

唯一結論就係個故事太屎!
都唔明點解明明野島一成寫左個靚大鋼出來~

鳥山可以搞到XIII個故仔一獲粥!!!!/@[]@\
要搵個人頂野島個位係有難度,
但搵人頂鳥山做scenario writer個位應該唔難囉~

茶館常客

話說每次見到這一類簡體字新聞真的很不安

>回炉重炼
這原文究竟是什麼....

就如當時赤松健那篇"未來會多健康百合而少糟糕殺必死"的文章被翻譯成"百合什麼的不重要,最重要可以有女角來XX"
我覺得簡體字的網上翻譯(自稱漢化)新聞已經完全沒有任何可信性

因此希望樓主可以貼出新聞的日文原文!

2萬

4萬

茶館部長

>XIII又一本道個個話佢屎~

最初邊有人敢話佢屎啫?包括花米通在內個個都讚到天上有地下無,直到我一野鏟埋去之後其他雜誌跟風,至開始有人敢公開罵隻野之嘛,全世界都冇人肯個爛頭卒,有人跳左出黎發現唔駛死就個個跟住撲出黎。
其實FFX2我都唔覺得好,但反正有女睇有衫換有同人素材就話之佢(汗。
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館嘉賓

怪人A

花米通某程度上係大作就讚架啦,
佢越來越無公信力唔係第一天既事,

但其實未係傑特兄之前,都有唔少玩家插緊,不過傑特兄推到更高峄~XDDDD

傑特兄~
唔好忘記,閣下覺得唔好既X-2
都係鳥山求做Director架!!

佢某程度上己經做屎左兩隻Final Fantasy啦~
(在下真係希望XIII-2,係北瀨攞番個主導權,可以做番好隻XIII佢...._|TO)
鳥山求,佢由Square到Squaresoft再到Square-Enix,真係佢出手既爛game真係唔少架.....
唯一做得最好既就係SFC年代既バハムートラグーン~

其他當年S社出個隻賽車game,レーシングラグーン
NDS隻無人識甘濟既ブラッド オブ バハムート
由名作系列搞到評價低無可低既フロントミッション エボルヴ

都係佢有份寫故仔或做diector架~~
其他有佢份己好賣個D,單純個隻game佢佔既位置唔重,或其他staff好勁,

真係唔明點解做過甘多屎game既鳥山求有甘多機會,
而D真係有料到既老臣子,河津,田中個只不過係撻過一次Q,就俾人雪或者炒...._|TO
(不過The 3rd Birthday個故仔其實ok既....)

原文呀...
exactly話放棄Final Fantasy這個品牌的報道就搵唔到~
不過佢本人不斷係度話公司內部屎既報導就唔少
己又無話過自己要負責任wor!
重係度鬧班部下唔聽指示wor~
(不過在下重未聽過條友係Final Fantasy系列死忠fans呢個說法~)

例如呢個:
http://pita.st/n/amrvz037

呢個
http://blog.esuteru.com/archives/3232255.html

重有呢個
http://blog.esuteru.com/archives/3226864.html

如果Square-Enix holding個會長係呢個時刻講呢個就好啦.......
http://blog.esuteru.com/archives/3282688.html
B

茶館部長

美食部主廚

講到好似淨係得KH得咁,真係...野村做社長吖笨!

DQ始終係外判,SE入面幾大鑊除咗錢之外都影響唔到
反之其他作品大部分係SE自己開發,出到來點真係有眼見
xiii...唔覺太屎,但係開頭實在悶走唔少人...
FFX當年咪又係俾個故事昆到尾,至少個頭氹到你玩落去先啦
14...節奏太差,見人1個鐘實況play我可以5分鐘就頂唔順收佢皮....

「FF唔再係重點」係無可能嘅事,好明顯有人過份解讀,不過FF嘅MMO就唔敢包...
FM...action game化唔介意,衰D講你搵from software做我仲buy(爆
聖劍呢?CT呢?PE無玩開唔知...
btw,某人幾時變得咁有影響力架?(逃
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

茶館嘉賓

怪人A

其實Square自己本身都有好多好野可以掘番出來用,
不過最大問題係放走左唔少做得野既人,或開發公司

Xeno系列,高橋個隊在下覺得係最唔應該放手既一隊
如果佢地繼續留下Square,可能KOS-MOS會由頭萌到尾唔會中間變左邪神...

之後Tri-Ace跟據係Sega出End of Eternity時,開發人員話因為某大廠話隻game太新,唔幫佢地出
而跑去Sega出,家下又碌左去Konami,真係希望唔係交惡....

Star Ocean, Valkyire Profile都係好野

Grandia間Game Art家下又變左Smart Phone game公司...

Drag of Dragoon同Neir既AQ真係希望繼續保持良好關係呀

XII個時因為松野出得太慢搞到由SE社職員變左自由身Game Creator,需然係重會幫SE做野,
但又少左個勁game creator啦

Chrono系列都重可以出,但又無人郁佢

Parasite Eve,自從阪口走左之後,隻game由RPG變左做識出魔法既Bio(PE2)到變左Lost Planet(The 3rd Birthday)

在下重好期待有人用番PE1個系統出過一隻Action RPG game,阪口自己獨立左之後都無用番

Front Mission正如B兄所說,變action無問題,唔爭在叫Fromsoftware做啦~
再唔係就真係正正常常出返隻SLG出來,
但近期個原FM開發人都走左~(定俾人炒左??)

真係唔明點解和田條友可以搞到SE社明明有個超強開發班底可以搞到佢地走晒架??
佢幾神~

條友最近又講低能野啦~
話會大力推係遊戲發售後既DLC wor,

http://blog.esuteru.com/archives/3351167.html

和田最成功在下覺得係買左Batman:Akhram City既發售權(?),
(在下其實唔係好清楚隻Batman game同SE社咩關係...
除左日版係SE社出之外...)

題外話,聖劍傳說原來都20週年啦,
唔怪得小島大導係Twitter叫和田出聖劍5~XD

不過Saga 20週年,game都係係NDS度出re-make作,
己無大動作....
聖劍會唔會出新一集至少係PSP呢?

茶館熟客

>Xeno系列,高橋個隊在下覺得係最唔應該放手既一隊
>如果佢地繼續留下Square,可能KOS-MOS會由頭萌到尾唔會中間變左邪神...

高橋這種開發者沒有東主會喜歡的
沒錯放手讓他搞是可以做出很厲害的東西
但現實的商業環境根本不容許他這樣做

xenogears原定是xeno系列故事時序的第五部(原定六部曲)
但這遊戲開發時間太長,投下資金太多(最後要趕著出結果Disc 2斬掉不少東西,變成主要文字交代故事)
但因為理解故事門檻太高,在日本銷量只是一般,變成叫好不叫座的東西
這樣子aquare會放置他們也很正常吧?賺不到錢,遊戲再好也沒用

xenosaga是高橋到namco子公司monolith後打算重新復活xeno系列
還說過成績理想會向square買xenogears版權
在ep.1之後,xenosaga還是賺不到錢,結果namco介入,把高橋換下來,故事改掉變得接不上xenogears
人設啊音樂啊也換掉,結果這系列還是慘淡收場...

後來monolith脫離namco後出了一款xenoblade
因為我沒玩就不多說,外面評價很好,但跟xenosaga的接點幾乎沒有
高橋也說了掛xeno名字只是自己希望,看來xeno系列是徹底結束了...

茶館嘉賓

怪人A

Xenogears係個時賣89萬其實個成蹟都算係好既成蹟,
同期個時重有出Chrono Cross都係68萬前後

>後來monolith脫離namco後出了一款xenoblade
>因為我沒玩就不多說,外面評價很好,但跟xenosaga的接點幾乎沒有
>高橋也說了掛xeno名字只是自己希望,看來xeno系列是徹底結束了...

就是因為這個原因所以在下沒有買..._|TO
不過Monolith在製作HD版中,在下等HD版吧~XDD

茶館嘉賓

怪人A

點算????
點解會甘架?????????@[]@

作為此系列既死忠!

在下覺得Final Fantasy XIII-2既吸引力好低..._|TO
http://www.square-enix.co.jp/fabula/ff13-2/#/trailers/trailer_e3

(offical site有E3新trailer~)
by the way,Final Fantasy系列己經買左一億隻啦~

個Cinematic Battle system讓在下諗起陳年既SONY PS爛RPG....
好似叫The Legend of Dragoon...

Serah妹可以用ok啦~
新既Noel隻藍色在下覺得好怪...

阿妹件新衫感覺亦都好怪...

在下覺得好同人呀?????/Q[]Q/
野村有無出手呀???

暫時唯一賣點....

睇雪哥點樣比人NTR???XD

會唔會聽日版配音會好D呢???????

真係睇下Hope會唔會俾到在下新Hope....

在下的結論是...

炒左烏山求佢啦..._|TO

2萬

4萬

茶館部長

13已經夠爛,仲要我玩外傳?算把啦
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館貴客

轉A9

前作的主剧本写手渡边大佑(*)将不再担任本作剧本写作。同时SE表示FNC共通神话的创始人野岛一成也没有直接参与本作的剧本创作。

13-2将启用社外专业作家来写剧本,这次请到的是主笔FF13小说前传EP0《承诺》、后日谈EP i《记忆回廊》 的作家映岛巡(情理之中的选择)。

(映岛巡除了FF13的写作外,其他ACG相关代表作包括《龙背上的骑兵》小说版、《钢之炼金术士》小说版。)

*渡边大佑:FFX时担任负责剧本的野岛一成的助手;FF12时在事件导演秋山淳(原FF12事件导演,松野走后统括游戏故事部分)的指导下顶替离开的松野泰己完成余下的1/4剧本创作;FF13时和鸟山求共同进行剧本创作。

这里要说一下:
(1)秋山淳给于渡边最大程度上的创作自由,但是FF12剧情的不完整性并不是他的错。第一,松野泰己离开时故事草稿(包括结局)已经全部完成,他只是让草稿细化到角色,同时创作未完成的角色故事。第二,大量完成的剧本最终为了游戏发售截至日而被导演皆川裕史砍去,为此皆川深表遗歉意。渡边最喜欢的角色是潘尼罗,因为他写的剧情中被砍最多的就是潘的部分。

(2)创作FF13的剧本时,他其实扮演的是鸟山求的写手,后者几乎没有给他任何创作自由。很多完成的情节都因为鸟山的不爽而被重写

(渡边可谓事情全包黑锅全背,好悲情的人物。)

如果第二項的紅字是屬實的話,鳥山求乾脆去死吧!
最新百塔動漫金句:「我只是路過的xxxx,給我好好記住!」

平凡人的Blog
http://hk.myblog.yahoo.com/yhk-1010

茶館嘉賓

怪人A

Square-Enix兩大毒瘤之一既鳥山~

從來都唔係浪得虛名架啦?
所以先話鳥山可以甘神寫爛野島個XIII Concept咋嘛~

Versus XIII先係真XIII~(因為野島自己寫劇本~)

對XIII-2又不安了一重............_|TO

既然講開,那就順便提一下另一舊毒瘤~

早前跟加拿大的友人談了一下game,
當說到Final Fantasy時,在下大插和田之廢,
他好奇地問一下,在下和田長什麼樣子, 在下send了和田的照片給他看之後,
他說和田在為Final Fantasy XIV做北美宣傳時(他本人是Final Fantasy XI玩家,所以也有留意XIV),
接受訪問,從中有玩家問及以下的問題:

玩家: 請問遊戲中會不會有一些Secondary action (即係跳, 跳舞, 泳水之類)

和田聽後掩嘴露出恥笑狀,之後笑笑口甘跟那名玩家說:

沒有~因為這些動作跟遊戲完全沒有關係跟實質用途,所以不會有這些動作

之後在Final Fantasy XIV發售時,向玩家們做問卷調查,問及有什麼改善的地方,
玩家們很多都寫上:

為什麼沒有跳??

之後在XIV下一個更新patch,除了大量更新外也加入了跳等secondary動作~~

自始和田成了北美玩家的恥笑對象~~

條友真係.........

聽朋友說當時更有人做了youtube片放上網,不過在下找不到....