全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 2177|回復: 11

Final Fantasy X HD化,在PSVita和PS3上推出!

茶館伙計

疾風之孤狼

http://youtu.be/u63E-wh0rBA
為何不remakeFF8!
碎碎念  我的Google+

茶館友好

大忙人(?)一個

果然PSV有備而戰......不過戰鬥力會勝過老任嗎.......(遠目
小女子的TWITTER&微博
PSYCHIC LOVER病患, 叉團與月海持續中毒中

茶館熟客

ff8那個算了吧,明明就是港女一名XDD

>不過戰鬥力會勝過老任嗎

單看新作陣容,兩邊都半斤八兩而已

茶館稀客

因為是十週年記念所以重製十代……(默

茶館伙計

疾風之孤狼

回復 3# つむぎ

FF8我只看男角.....
而且draw&fusion系統都算是創新,只是令人不敢用魔法這一點問題太大了。
B

茶館部長

美食部主廚

想了想,索性FFX+FFX-2合體好了
雖然仍是叫不了我掏腰包...
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

茶館熟客

X-2是黑歷史耶
特別是對於喜歡ユウナ的人而言,X-2那個ユウナ會令人夢想破滅...

茶館嘉賓

怪人A

TGS唔見有Final Fantasy X既remaster trailer wor~

XIII-2,同零式就有~(Versus XIII都重係未有...._|TO)

作為系列死忠~
在下唔覺得X-2個ユウナ有幾另在下夢想破滅wor...
好自然呀,當Yuna己經係X做左呢個乖乖女甘多年(需然佢未必係完全假扮,不過故事中佢亦有表現到因為是大召喚師之後,被人們寄己巨大的期望,所以就算其實佢本人幾不安都好,都要係人們面前載著希望既笑容~
甘既然Sin都KO左,甘緊係需要玩個夠~~做一個帶些天然系既傻大姐,在下唔覺個問題有幾大~

唯一破滅既係當100%解釋Tidus復活既ON九理由~=3=
根本解釋都可以免,不然就串D,100%先係Tidus復活ending~~(唉.....又係鳥山求...........)

係啦~
在下覺得VIII係一個既可玩前傳又適合玩後傳故事~XD
在下其實期待野村會掘番VIII出來玩,多過VII....

by the way,呢個都唔算小event,呢D野唔係應該CEO供報咩??
但和田死左去邊?(當然在下最希望佢真係死左~=3=)
不過在TGS第一日就己經知道這件事不可能~~

甘大家對一部初次登場既機期望又太高啦,各大廠商都重係研究緊點玩Vita,
而3DS至少都發售左一年,所以之前老任個conference先有甘多另人嘩言既大game~

等下啦~~~

茶館伙計

疾風之孤狼

回復 8# 修行者dejavu

FF8玩前傳是可以的,因為GAME中已經用夢中世界玩了一次,但不太完整,只是重點提及Laguna。
後傳便不了,Ending最後帶有丁點open end的味道不錯,沒有必要再玩多次,不過如果只是用回同樣的世界觀我可以接受。

茶館熟客

X-2的ユウナ,跟本篇的ユウナ相差實在太大,就算給了一堆理由,我也想不到為何性格會變了另一個人
畢竟ユウナ的召喚士教育是從小做起,就算多年來環境給她的束縛解除了也不至於由純情溫柔的鄰家女孩變成這個樣子
更重要的是這個ユウナ完全沒有魅力XDD
B

茶館部長

美食部主廚

Sorry,對ユウナ的幻想早就在故事中途壞掉了
X的ユウナ根本不是從召喚士的生活解除束縛,而是情竇初開!
失去了刻骨銘心的愛情及脫離了死之螺旋下
反過來理解到X-2中ユウナ的大變化(還有好表妹的「教唆」耶〜〜)
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

茶館嘉賓

怪人A

在下覺得係兩者都有,不過發仔瘟佔8成~XDDDDDD

既然空等期待再遇?倒不如主動出擊~~
在下兩者也喜歡~XDDDDD