全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

 找回密碼
 註冊
搜索
查看: 1604|回復: 0

(轉貼)開心飛起:勁過 AKB  148女僕 say:主人

[複製鏈接]

16

主題

1510

帖子

1510

積分

茶館住客

Rank: 5Rank: 5

積分
1510
發表於 2011-11-3 12:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Maid Café已經睇得夠多了。但係 148個女僕守喺你家門口齊喊:「主人歡迎回來!」問你點算?全秋葉原的最 Maid Café,就晒冷有 148個女僕, 148呀,真係勁過 AKB48,質素?唏, AKB都唔係個個掂啦!然後全日本首家 BL Café(即是 BOY’ S LOVE,男男之戀)也落戶秋葉原,網頁寫他們會在店裏「 Do this and so that」。毒男與腐女,日本人真係乜都諗得出!

秋葉原最大 足六層高
AKB48在秋葉原車站旁,高達咖啡廳旁開了新劇場同咖啡店,你有 48個,這裏有 148個 Maid!雖然分不同時段上班,但繁忙時段六層加埋都少說有 60個女僕通店走,而且質素都唔差喎!女僕們還有多個組合,拍 MV、寫真、出唱片,不時仲有演唱會、簽名會、萌之猜拳會之類,贏了就可以去扭蛋機扭禮物。說的正是大樓由 4樓起到 9樓 6層的@Home,每層有不同主題。這一層是日式秋楓情懷、下一層是高八度甜蜜女僕貓耳,以及 Cosplay格等,還有頂樓「華」活動室,同 8樓的唐詰訶德,售賣 Maid們產品的商店。

貓咪笑起來嗲到暈,明日香叉起腰係咁鬧客笨蛋(但個客好鬼開心喎),舞台上篷篷短裙仔的「絕對領域」(大髀裙腳位)點跳都不走光。點了個蛋包飯,例牌地兩個兔耳 Maid跑來「用番茄醬畫你個樣」(點畫都係豆豉眼),仲有「將愛心魔法注入小蛋糕」的超長咒語。雞皮。但到我話要拍片,眾女閃着星星眼勁興奮地問「真的?好厲害!好緊張哦!」簡單、率真與幻想(我理佢真定假吖!),少少嘢就捧到我滿天星星同光環,成個星探咁!回想自己當時有點尷尬又略飄的表情,大抵跟旁邊魂遊男差不多吧。
記者、攝影:陳慧敏

@HOME
地址:東京都千代田區外神田 1-11-4,ミツワビル 4F-7F
電話:( 81) 3-5294 7707 
交通:秋葉原站電器街口左轉走約 2分鐘
網頁:

http://www.cafe-athome.com
 
絕叫!!曖昧 BL Café
當我話去 BL Café,組裏唯一男同事抱頭勁喊:「咁重口味?」但個樣勁興奮囉!話說若秋葉原係宅男天下,池袋就係腐女的世界。但世界變,秋葉原的腐女風潮已然急漲,由池袋搬到秋葉原的執事 Café Miracle Jump,現在還變身賣埋寫真集的索爆偽娘 Café,為本就多花臣的秋葉原注入新血。
這幾天都下雨,店裏比較靜,只遇到兩位少女客人。男孩們朋友以上的曖昧同親密,是 BL的妄想核心,所以屬性好緊要。同鬚根店長泰一影相,佢擺個大眼可愛 Pose,嘩!嚇得我呀!吧枱有人點菜,兩位學生樣的服務生忽然坐出梳化,挨在一起又似錫到捉住雙手在搖 cocktail。「呀~~!」,包括我,即刻舉機影相!但身手敏捷的店長即飛身過來為客人們擋駕:「不能騷擾客人。」突然又即刻 Man晒。
其實服務生們平時只要角色扮演,親密吓,拖吓手或眉來眼去吓,已足夠引發腐女們的妄想。店長:「好多都係隱性腐女,現在的 BL漫對性描繪都好「明刀明槍」,女仔始終怕羞,要遇上同好,甚至和男生談論 BL談何容易?這個酒吧就提供了這樣的地方讓她們相聚。」酒吧裏有純情至超激 BL漫任睇,除了八位三次元服務生外,還有八位二次元帥哥服務生。腹黑、傲嬌、體育、正太、眼鏡,一一貼在牆上擺晒 Pose。「但,佢哋點 Serve我呢?」店長:「佢哋,咪企咗喺度囉!」然後餐牌、筷子套同紙巾都有佢哋嘜頭,首名成員「野中直哉」工作日記(漫畫)已經開售,同你分享店中工作妄想點滴,你仲想要咩服務?吓?哦。

Miracle Jump
地址:東京都千代田區外神田 3-2-11遠藤大廈 3F
電話:( 81) 3-3251 8013
交通:秋葉原站電器街出口走約 5分鐘
網頁:

http://www.miraclejump.com
 
你是幪面超人 Fans嗎?你想戴着各代超人變身腰帶,一騎他的愛驅馳騁嗎?池袋就有家 Kamen Rider讓你如願。去到 PASERA池袋本店,走「變身樓梯」擺個 Pose,你就進入了秘密結社的大本營!好多中年 Fans一入來就衝了去歷代幪面超人的變身腰帶同工具櫃裏借道具,身心同時變身!仲可以去櫃枱借 Ank隻手同披風,做埋奸角走上撒旦幫皇座影相。至於食物味道嘛……你幾時見過幪面超人入廚同食飯吖!個飯,咪就係一眼睇晒漢堡當係眼,兩條生辣椒做角,生菜下收埋隻蛋,配番茄醬同桌上醬油任倒。若非影相實喊回水!相反隻神秘嘰嘰怪係墨汁芝士意大利飯,好細碟食唔飽,但溝得香濃味美!而且甜品做得非常有誠意,如黑牛、抹茶大福、刨冰等每款都弄成不同年代的幪面超人樣,仲調得幾好味!


Kamen Rider the Diner
地址:東京豊島區西池袋 1-21-9, PASERA池袋本店 4F
電話:( 81) 120-02 5296
交通: JR池袋站西口行約 2分鐘
網頁:

http://www.paselabo.tv/rider/
 
持 BNO護照或特區護照均免簽證。日本領事館: 2522 1184

東京香格里拉酒店 WISH for Japan套餐連二人早餐、免費 Wi-Fi及使用健身室,房價 10%撥捐災區幫助災民, Deluxe Room每晚約$4,344起。查詢:

http://www.shangri-la.com
 
1港元約兌 10.3日圓

110V,兩扁腳插座

由即日起至 12月 15日前訂購香港至東京經濟客位機票,連兩晚東京酒店住宿,票價由$2,680起。國泰假期:

http://www.cxholidays.com

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15765945
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

本版積分規則

手機版|format-ACG.org 方墨ACG  

GMT+8, 2020-9-22 17:29 , Processed in 0.090194 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

快速回復 返回頂部 返回列表