全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 2093|回復: 22

2018年4月 新銀河英雄傳說

茶館住客

死~ 雖然睇過N次,完全唔記得套小說講乜添。
第一集就講兩雄初次交手,之後會flashback補回之前的故事?
新戰艦好醜樣,用舊機設咪好地地囉,改乜啫。
打得很脫力,得個講字,印象中舊動畫版精彩好多。
今次會有幾多集?年番都唔夠時間喎。

2萬

4萬

茶館部長

電視應該唔會拍到咁後,大家都想電視版應該去到阿姆立扎,而電影就係吉爾菲艾斯之死,至於楊威利之死多數都唔會拍到。
機設醜,配樂好似係澤野弘之而唔係之前既馬勒、海頓、貝多芬(笑),角色唔吐槽了。
未睇,會搵時間睇左再吐槽。
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館住客

傑特 發表於 2018-4-5 13:08
電視應該唔會拍到咁後,大家都想電視版應該去到阿姆立扎,而電影就係吉爾菲艾斯之死,至於楊威利之死多數都 ...

吉爾菲艾斯好早就死左喇喎。咁咪拍好少。

2萬

4萬

茶館部長

hevangel 發表於 2018-4-5 13:22
吉爾菲艾斯好早就死左喇喎。咁咪拍好少。

冇計,之後部份好長,要拍到楊威利死都要一大堆時間,依套擺明係主打女性向市場既唔似當年咁怨念製作,拍到吉爾菲艾斯死已經好長,之後會唔會再拍真係冇人知,最少而家依套會唔會掂都冇人知啦。
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館住客

傑特 發表於 2018-4-5 13:31
冇計,之後部份好長,要拍到楊威利死都要一大堆時間,依套擺明係主打女性向市場既唔似當年咁怨念製作,拍 ...

楊威利死左都係三分二咋喎。舊動畫版有冇拍到尾?

茶館住客

hevangel 發表於 2018-4-5 13:34
楊威利死左都係三分二咋喎。舊動畫版有冇拍到尾?

舊版拍到金毛病死~
不過用澤野弘之同馬勒比......XD

小真真配楊威利唔差,但現在最垃圾(?)應該係旁白(唔計人設)

茶館住客

涼宮春日的愛好者

等一下……這部負責音樂的明明是橋本しん(Sin),而澤野弘之只是負責OP作曲啊。

切勿誤中副車~
「こちらが話す内容を理解してもらえないのは話し手にとって面白くないが、最初から知っている相手に既存の情報を伝えても意味がない。」(不管說甚麼,對方都無法理解的話無異是對牛彈琴;但是跟早就知道的人大談既有的資訊更沒有意思。)――佐々木《涼宮ハルヒの分裂》

艦これ: ショートランド泊地/水陸両用

乞丐甲隨筆
https://bombdance.blogspot.hk/

茶館稀客

相比舊作畫工當然是大進步,然後節奏也是新的那一套掌握得比較好,雖然已經知道劇情但就是有那種緊張的感覺。
不過不得不說無論是 OP ED 還是配樂,我都是比較喜歡舊的那套。

茶館住客

楊威利逃走成功。

特登重看舊版第一二話作比較。新版cut了很多無謂角色,未出場嘅就不用出場,集中講兩雄對決。
新版的CG戰鬥當然好看好多,不過舊版的戰術地圖比較準確反映戰況。
新版帝國軍艦好醜,新版同盟軍艦就靚仔左。
舊版配音真係好唔得,好似背書咁。
配樂當然舊版完勝。

茶館常客

03:
金毛紅毛回。雖然在網上見到好多人插新版,但我覺得新版其實拍得不錯,這話該拍的都拍出來了,希望可以一直拍下去。

茶館住客

兩個姐控因為姐姐被皇帝搶了去,所以決定革命推翻帝國,把姐姐搶回來的故事。

茶館常客

04:
這話到介紹楊威利,劇情有點快,不過還是挺不錯。

茶館住客

楊威利老婆出場,萌了很多。
謝伊爾倫要塞的液態金屬球面呢?明明戰艦可以「潛水」入去。是否CG拍不出,舊作手畫反而拍到。

茶館熟客

hevangel 發表於 2018-4-19 14:49
兩個姐控因為姐姐被皇帝搶了去,所以決定革命推翻帝國,把姐姐搶回來的故事。 ...

有看原版小說,沒看舊動畫版
現在看多次,才發覺萊因哈特這人根本病態
而安妮羅潔會在吉爾菲艾斯死後疏遠萊因哈特應該是她一開始就知弟弟想幹自己

茶館住客

到現在我都係認為咁就搶了伊謝爾倫回來很兒戲。