全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

樓主: 小麗

神鵰俠侶

茶館住客

Originally posted by Lemon at 2006-8-21 04:50 PM:

穿崩呢回事,因為長期受本地金庸劇集洗禮,我已經冇乜所謂~
.
.
.
.
但當睇到把變佐斬艦刀既玄鐵劍.................
.
.
.
.
我真係唔知講乜好...........
好過變激光劍。
當年黃日華演郭靖的射鵰中,郭大俠曾說:鐵掌幫幫主好有「派頭」。

茶館友好

信錯顧問

QQ
看,有斬艦刀有線控炮,大家看得多歡樂 :
我再期待最後兩代主角一起出超必那是會搞成怎麼樣 :cool:
老C化的皮已收,無關方墨的請找信錯顧問

茶館熟客

Originally posted by 小麗 at 2006-8-21 05:51 PM:
當年黃日華演郭靖的射鵰中,郭大俠曾說:鐵掌幫幫主好有「派頭」。

呢句都係通俗d姐~
講起黃日華,佢翻拍天龍8部(陳浩民演段譽果套)演簫峄,其中一段:

路人甲:[幫主,長老佢地已經到齊]
簫峄:[OK!!!,我馬上走~]

大概係咁啦,果時我心想簫峄不愧係契丹人~~

茶館友好

鋼之催稿編輯

Originally posted by 老C化 at 2006-8-21 06:12 PM:
看,有斬艦刀有線控炮,大家看得多歡樂 :
我再期待最後兩代主角一起出超必那是會搞成怎麼樣 :cool:

孫家父子龜派氣功 :

茶館熟客

Originally posted by 傑特 at 2006-8-21 01:34 PM:
細心再想,其實我覺得三石配黃蓉並不是一個好的配搭,老老實實,她不管怎樣聽都不像可以配智謀型女角的人,她太過直爽了,但黃蓉本身是一個很複雜的角色,要三石配有這麼複雜的內心的角色實在很困難,而且你們可以 ...

林原還好, 用回灰原的tone可以配智謀型黃蓉
鈴村配楊過, 一見到古谷:"郭伯伯, 由我來打倒!"
古谷:"這種感覺, 是馬...不, 是過兒!"

茶館友好

Originally posted by Lemon at 2006-8-21 04:50 PM:

穿崩呢回事,因為長期受本地金庸劇集洗禮,我已經冇乜所謂~
.
.
.
.
但當睇到把變佐斬艦刀既玄鐵劍.................
.
.
.
.
我真係唔知講乜好...........

那把不是斬艦刀,是斬龍劍。
看來獨孤前輩便是黑色劍士。:

anyway,我相信都無咩人對現時既金庸劇集有信心。
500 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

茶館友好

大忙人(?)一個

今天終於有16年後的劇情
但我想問風陵那段劇情是金庸新修版更改
還是張紀中班製作群弄出來?
不過不論如何在下實在對這段改動是@#$%X
還有, 郭襄......郭襄妹妹不是這麼粗野白癡T_T
Originally posted by Blackf at 2006-8-21 09:17 PM:
-skip-
anyway,我相信都無咩人對現時既金庸劇集有信心。

光是看楊佩佩的出品便一清二楚了:cool:

[ Last edited by Sweet on 2006-8-21 at 23:08 ]
小女子的TWITTER
PSYCHIC LOVER病患, 叉團與月海持續中毒中

茶館友好

Originally posted by heeroyuy at 2006-8-21 08:23 PM:
林原還好, 用回灰原的tone可以配智謀型黃蓉
鈴村配楊過, 一見到古谷:"郭伯伯, 由我來打倒!"
古谷:"這種感覺, 是馬...不, 是過兒!"

這樣的話, 楊過要不要轉成飛田展男?

2萬

4萬

茶館部長

飛田展男還可以配少年嗎?
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館友好

Z三部曲的表現還不錯嘛, 應該可以的.

茶館住客

剛才在高登看到,好好笑XDDD
神鵰俠侶 X GUNDAM
http://forum2.hkgolden.com/view.asp?page=1&message=720055
----------------------------------
尾果集仲勁
絕情谷底感應到襄陽郭襄有危機
「!」
「過兒?」
「這種感覺……襄兒有危險!」
-----------------------------------

小龍女:「流派!」
楊過:「古墓派!」
小龍女:「王者之風!」
楊過:「全新招式!」
小龍女:「玉女心經!」
合:「看招!血染東方一片紅!」
黯然銷魂love love拳!!!
--------------------------------------

蒙古兵:少校,這裡交給我吧!到襄陽城去!
金輪:拜託了!
楊過:要趕上啊..趕上啊..趕上啊!!
金輪:等候已久的時刻到來了,為了証明許多的英靈並非平白犧牲!
金輪:這種火力算什麼!!
郭靖:金輪2號機!?在哪裡!?
士兵:在..襄陽城背面!!
郭靖:!!!!
金輪:為了再次復興蒙古帝國的理想..為了成就襄陽作戰..襄陽城啊,我回來了!!!
---------------------
----------
金輪見到楊過:「襄陽城的惡夢!!!」
-----------

cross over slam dunk
------------------
楊過:「郭伯伯,你最風光既時候係幾時?射鵰英雄傳的時代嗎?而我,就是現在!」
楊過:「右手只是輔助!」

cross over 賭俠
楊過:昨日,我菲律賓工人行過街市,

聽到有個賣魚佬講話有條友仔叫做金輪,

係你。哈哈……我當堂嚇一跳,然後得啖笑。呢個世界,

居然有人自稱為金輪,咁即係分明當我流唧!拿!我就叫神鵰俠,

你玩輪都要用兩隻手啦,我睬你都o徒氣,直情用隻袖,

呢d就叫特異功能。呢度有把劍,只要我輕輕一渣,就即刻變左一把渣左上手既劍,

因為我未發功丫嘛。我發左功變做浮游炮都仲得。你話我果然無厘頭呀,我夠話你訓醒戇九九咯。

望咩呀?條氣唔順呀?發個輪黎大家研究下。

當然,你要補番一百幾十萬過我就唔在講ga啦。

啤咩呀?學野唔使錢呀?抄底我聯絡電話係香港3345678,

我再重覆一次係香港3345678。你唔搵我我冇所謂,因為呢d係你既損失。

十點鐘後唔好打黎,因為我訓左!

金輪:發神經

茶館新客

Originally posted by Sweet at 2006-8-21 23:06:
今天終於有16年後的劇情
但我想問風陵那段劇情是金庸新修版更改
還是張紀中班製作群弄出來?
不過不論如何在下實在對這段改動是@#$%X
還有, 郭襄......郭襄妹妹不是這麼粗野白癡T_T

同感!如果郭襄是一般小女孩,也不會讓楊過對她另眼相看。而且我會看《神鵰》也是因為她~

茶館住客

宋朝的煙花會有昨天那集裡的那麼先進嗎?

茶館友好

BravoCat

Originally posted by 小麗 at 2006-8-25 10:11 AM:
宋朝的煙花會有昨天那集裡的那麼先進嗎?

那裡是令你夢想成真的襄陽廸士尼樂園

茶館友好

大忙人(?)一個

關於煙花問題應該問金老, 根據第二版的內容
那八支煙花是可以砌到字的

樊一翁打開盒子,取出一個极大的流星火炮,晃火摺點著了。那火炮
沖天而起,在半空中一聲爆炸,散了開來,但見滿天花雨,組成了一
個“恭”字。郭襄拍手笑道:“好玩,好玩得很!”吊死鬼接著也放
了一個煙花,卻是一個“祝”字。西山一窟鬼各放一個,組起來是
“恭祝郭二姑娘多福多壽”十個大字。十字顏色各不相同,高懸半空,
良久方散。群雄歡呼喝采。這煙花乃漢口鎮天下馳名的巧手匠人黃一
炮所作,華美繁富,妙麗無方,端的是當世一絕。
小女子的TWITTER
PSYCHIC LOVER病患, 叉團與月海持續中毒中