全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

樓主: 小早川隆景

format-channel前境瞻望

遊客

我感覺係1-6都掂,7同10就劇本好,10既系統唔得,9未玩過,8就絕對該打,12就系統好,劇本極爛,不過8後我對FF真係好失望

遊客

仲有,野村唔係唔好不過我唔鐘意FF用佢既人設,最好都係用番4-6既人設

最後,我認為劍與魔法既世界先係FF,其他既風格都係同我改過第二過名(不過巴哈既FF廚會用FF係"不斷創新"黎鬧我就係)

茶館伙計

方墨單車部(?)

Originally posted by axl at 2007-2-28 02:39 PM:
仲有,野村唔係唔好不過我唔鐘意FF用佢既人設,最好都係用番4-6既人設

最後,我認為劍與魔法既世界先係FF,其他既風格都係同我改過第二過名(不過巴哈既FF廚會用FF係"不斷創新"黎鬧我就係)

只可以講老玩家會比較喜歡"天野FF"

咁多集唯一共通的地方我想只有勝利音樂...
PSO2 5船 コナタ
よろしく~

茶館常客

Originally posted by 小直 at 2007-2-28 10:04 PM:

只可以講老玩家會比較喜歡"天野FF"

咁多集唯一共通的地方我想只有勝利音樂...

你忘了還有個CID  薛特大叔
還有陸行鳥 召喚獸等

茶館伙計

方墨單車部(?)

Originally posted by 南雲白兔 at 2007-2-28 10:40 PM:

還有陸行鳥 召喚獸等

對...被提醒了
PSO2 5船 コナタ
よろしく~

遊客

Originally posted by 南雲白兔 at 2007-2-28 22:40:

還有陸行鳥 召喚獸等

薛特大叔同陸行鳥係2先開始有,召喚獸就3先開始有,咁多集唯一共通既就真係得勝利音樂

茶館部長

飛空艇、水晶、水晶音樂也是共通的。

第二代才有的CID,也是一加入便和飛空艇結了不解緣,直到第六代才改為研究魔石。
B

茶館部長

美食部主廚

cid是2以後近乎必備但不太必要卻又很重要的角色。
2-5,7都是飛空艇技師,6是魔石研究者,8是校長+魔女丈夫,9-12忘了...
其實水晶跟水晶不是共通的,尤其是不再由悞口操刀監督的PS系。
不計XI,真正全集出場的只有logo跟飛空艇...XI好像沒有飛空艇。
我個blog
我有份嘅blog
宣傳下...現職(誤)

聲優病毒世衛標準等級2014(獨斷惡搞)
超5級:花澤病毒
第5級:釘宮病毒
第3級:雨宮病毒
第2級:竹達病毒(擴散停滯中)、能登病毒
第1級:茅野病毒(擴散停滯中)

遊客

Originally posted by B at 2007-3-1 23:44:
cid是2以後近乎必備但不太必要卻又很重要的角色。
2-5,7都是飛空艇技師,6是魔石研究者,8是校長+魔女丈夫,9-12忘了...
其實水晶跟水晶不是共通的,尤其是不再由悞口操刀監督的PS系。
不計XI,真正全集出場的 ...

10係飛空艇技師+艦長,12係科學家+敵人

水晶係6,7,8,10冇出場

個人認為5既水晶設定係最好既

茶館常客

其實七代之後的FF大部份都源自以前雙數FF的風格 ---- 完全劇情主導, 最終首領早段出場, 自由度極低, 拿飛空艇前後的落差很大.

始終劍與魔法的世界觀能發展的劇本十分有限. 特別是FF那種"魔王出現,主角拯救世界"每次都一樣的. 只靠加加減減其他副線其實很沉悶, 能玩的二四六都玩過了. 每一次都改變世界觀至少能有多點新鮮感.

不過單數FF只得偶爾一兩集傳承過來,很握腕....

遊客

Originally posted by CD-ROM亂入 at 2007-3-2 12:58:
其實七代之後的FF大部份都源自以前雙數FF的風格 ---- 完全劇情主導, 最終首領早段出場, 自由度極低, 拿飛空艇前後的落差很大.

始終劍與魔法的世界觀能發展的劇本十分有限. 特別是FF那種"魔王出現,主角拯救 ...

真係冇本事再用番個劍與魔法既故事既就索性唔好再出所謂既續集
而家既所謂FF都只係偽物,只係SE硬要掛個FF招牌黎掛羊頭賣狗肉

仲有,如果講七代之後的FF大部份都源自以前雙數FF的風格又有唔飱,冇錯個劇本係好用心下,但係單數FF既改革系統佢都一路有做,當然做得好唔好係另一回事

[ Last edited by axl on 2007-3-2 at 14:20 ]

茶館常客

不是七代, 從沒有阪口博信的六代開始已經沒有真正的FF了.(笑)

要數偽物, 連FF6也不能幸免

茶館住客

我反而想知FF這一個品牌可以撐多久,仲可以出到多少集續集~~(茶)

仲有可否format-channel後提供下回預告,讓我們期待一下~~
畢竟來完一個OG的長征,突然出現二位美女(?)真是會嚇人

茶館友好

大忙人(?)一個

那個本來預定在nodame動畫版開播前上的說......
(含淚遠目)

小透一下: 未來這對美女(?)二人組下次打算講某名少女漫畫家
(不過是誰要先保密一下)

[ Last edited by Sweet on 2007-3-2 at 17:49 ]
小女子的TWITTER
PSYCHIC LOVER病患, 叉團與月海持續中毒中

遊客

Originally posted by 小早川隆景 at 2007-3-2 17:41:
我反而想知FF這一個品牌可以撐多久,仲可以出到多少集續集~~(茶)

講真,FF而家真係只係賣個名,裏面既已經係第二隻game
佢撐幾耐其實都要睇下隻game好唔好既,出好似8咁既爛作只會整臭個名,令佢個品牌走向滅亡
作為粉絲,我當然唔想堆偽物佢再出落去