全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

樓主: timkingdom

「情色」學生報老總或負刑責

茶館新客

睇完四月號個d內容(假設高登個面係全部刊登晒),除左孖書孖評、stephy信箱其中一個問題同埋某個"工具介紹"之外,其他ge問題唔係好大,不過就社會價值黎講好低,呢d野求其搵過對 AV 有研究ge學生仔諗幾下都可以講出黎,成份報除左批判佢地自己大學對"性"ge保守之外,我睇唔到有乜野對社會ge衝擊起度(可能係佢地眼中,個類內容就係衝擊,不過呢類衝擊其實任何人都可以做得到)。

佢地而家去示威,如果係為面,自己起度玩野但係人地唔比玩所以發爛渣而示威都好,如果真係覺得自己所做ge野係衝擊社會,係提高香港人對呢方面ge開放ge話,我覺得呢個先係而家香港教育ge最大問題,做無賴至少比做白痴聰明。

感覺上,就好似有PC game、PS3、XBOX360、WII唔玩,係都要玩紅白機仲認為自己好in一樣。

茶館住客

遭審查,就去質疑人家的資格,像一個犯人在法庭上問法官拿學歷證明看一樣荒膠!

茶館住客

在昨日學生報的論壇上,講者和學生反指傳媒「雙重標準」,應邀出席的嶺大文化研究副教授游靜,高舉某暢銷報章的風月版,大聲朗讀標題,指學生報不及報章風月版,「甚至連一張性感的女性照片也沒有」,卻有被評為二級不雅危機。另一講者十分一會副主席曹文傑當面質問該報記者﹕「貴報風月版屬第幾級不雅?」在場學生聞言起哄,高聲附和。
---------------------------------------
他們是小學生嗎?

學生報編委坦言,過去幾天承受沉重壓力,但情色版激起討論,回望事件仍覺值得
--------------------------------
快閃強姦也激起討論呀...

[ Last edited by timkingdom on 2007-5-11 at 10:29 ]

茶館友好

隱士D

Originally posted by timkingdom at 2007-5-11 10:27 AM:
在昨日學生報的論壇上,講者和學生反指傳媒「雙重標準」,應邀出席的嶺大文化研究副教授游靜,高舉某暢銷報章的風月版,大聲朗讀標題,指學生報不及報章風月版,「甚至連一張性感的女性照片也沒有」,卻有被評為二 ...

現在學生的策略應該是想轉移焦點,利用質疑校方和政府介入,來鞏固學生報立場的合理性。可是,就算可成功地質疑校方和政府介入,也不代表學生報的內容沒問題吧,就如我也覺得事情未嚴重至要檢控學生,但也覺得那些學生的做法很有問題。

不過話說回來,學生們的策略似乎是成功了……囧rz

茶館伙計

方墨單車部(?)

Originally posted by mok at 2007-5-11 11:55 AM:

不過話說回來,學生們的策略似乎是成功了……囧rz

如果成功則開了一個壞先例.
始終那句,學生報加色"情色"版,明顯是司馬昭之心.作為大學生的報章,就算不是灌輸正確性觀念也好,也不應該借色情(對不起,個人覺得那不是性方面的討論)去制造話題.
PSO2 5船 コナタ
よろしく~

茶館友好

信錯顧問

QQ
Originally posted by A.D.L.I.B at 2007-5-10 23:03:
睇完四月號個d內容(假設高登個面係全部刊登晒),除左孖書孖評、stephy信箱其中一個問題同埋某個"工具介紹"之外,其他ge問題唔係好大,不過就社會價值黎講好低,呢d野求其搵過對 AV 有研究ge學生仔諗幾下 ...

香港人對大學既要求就只應該係社會價值?定連社會兩個字都可以慳返?
咩叫in?大家都做既野?大學生做既野都要in?好在我冇資格係香港讀大學

中x大學個件甘既學長仲衰過上左位果件上手
既吾出黎保自己既學生,又吾把握機會探討事非對錯,只會講咩校譽
(係我心目中呢樣野佢地早就冇乜)
老C化的皮已收,無關方墨的請找信錯顧問

茶館住客

Originally posted by 小直 at 2007-5-11 12:13 PM:

如果成功則開了一個壞先例.
始終那句,學生報加色"情色"版,明顯是司馬昭之心.作為大學生的報章,就算不是灌輸正確性觀念也好,也不應該借色情(對不起,個人覺得那不是性方面的討論)去制造話題.

這是他們的言論自由(冷笑

茶館常客

Originally posted by 老C化 at 2007-5-11 12:29:
香港人對大學既要求就只應該係社會價值?定連社會兩個字都可以慳返?
咩叫in?大家都做既野?大學生做既野都要in?好在我冇資格係香港讀大學

既吾出黎保自己既學生,又吾把握機會探討事非對錯,只會講咩校譽
(係我心目中呢樣野佢地早就冇乜)

當社會大眾都譴責報章雜誌渲染色情時
大學生可以用言論自由做藉口,在校報賣弄色情嘩眾取寵?

做錯事唔認錯仲想人保佢地?

茶館友好

好貝黑萊特

茶館新客

Originally posted by 老C化 at 2007-5-11 12:29:

既吾出黎保自己既 ...

唔講社會價值,就講呢次做法對佢地個人本身有乜野價值都好,我唔覺得佢地自創ge風月版可以對佢地有乜野學術上或者思想上ge提升,除左會令佢地有某種精神上ge享受之外。

in不過係比喻,係香港做大學生我唔期望佢地個個都要出人頭地,但至少都要識得點樣令自己個價值可以提升,既然有環境有資源,佢地要做個d連普通人都可以做得到,甚至係比普通人仲要低級ge行為,我覺得有問題。

茶館稀客

記得旅美留學時, 在中學大學也都遇過學生組織推廣性的情況,
是主要是在校園派送安全套, 說一下性知識, 送上一些小冊子等.
社區是接受的

但以學生的身份, 散佈繪聲繪影的文章, 又不見有責任上的承擔和合理的解釋. 現在大眾反感便是因為這樣吧,

這事不管最後他們受到懲處與否, 我都認為他們是錯了. 知錯能改, 事莫大焉. 不過當事人好像還不理解為可受到指責吧, 想起之前香港某電台節目的主持也發生過同類問題, 感覺是道德觀念是歪風長了.

茶館友好

好貝黑萊特

Originally posted by A.D.L.I.B at 2007-5-11 02:03 PM:

in不過係比喻,係香港做大學生我唔期望佢地個個都要出人頭地,但至少都要識得點樣令自己個價值可以提升,既然有環境有資源,佢地要做個d連普通人都可以做得到,甚至係比普通人仲要低級ge行為,我覺得有問題。

點解普通人會比大學生低級

價值睇下咩價值,要提升亦不一定要由道德著手

如果此仗佢地得勝,定必前途無限;)

茶館友好

好貝黑萊特

Originally posted by 心戰兒 at 2007-5-11 02:23 PM:
記得旅美留學時, 在中學大學也都遇過學生組織推廣性的情況,
是主要是在校園派送安全套, 說一下性知識, 送上一些小冊子等.
社區是接受的

但以學生的身份, 散佈繪聲繪影的文章, 又不見有責任上的承擔和合理的 ...

我覺得佢地一直知道自己正在做乜,只不過,事敗了,又不想道歉,才這樣

我斷不相信大學生會計錯一加一等於幾

茶館友好

鋼之催稿編輯

總算可以認真追看香港的新聞,簡單說一下意見
其實香港有言論自由和出版自由,理論上只要不違法,中大學生報寫什麼都沒問題
當然,bad taste而已
再看看網上貼色情連結被刑責,我想公眾大概已被道德蒙蔽了自由

茶館友好

隱士D

哇~~踢出校,不用玩得如此大吧~
不過話說回來,政府又未正式檢控,校方也沒正式踢出校,那些傳媒為什麼總是在製造危機感覺的?這樣只會令各人的言論越來越混亂罷了~~

其實我一直都想問︰方向報做風月版,就被說成賣弄色情;大學生做風月版(看風月版不要只看標題啊~),就被說成「衝擊社會」。為什麼做同樣的事,某些人會作此如截然不同的評價?

[ Last edited by mok on 2007-5-11 at 17:40 ]