全方位動漫電玩評論站 方墨ACG Multi-angle Anime, Comic and Game critic web-zine since 2001

format Cafe 方墨茶館

查看: 3571|回復: 15

Rozen Maiden 連載再開?(90% 真實啦?)

茶館新客

Rozen Maiden 連載再開?(90% 真實啦?)

幾日前已經爆出好驚人既消息,因為 peach-pit 跳槽去集英社,之後就係 16 號 young jump 上登出 8 頁短篇「少女的製作方法」...重指係 17 號 (今日 26 號係日本推出既 YJ) 會有重大消息,有關 rozen maiden...

之後唔知係同一本雜誌既人既 scan 圖:

應該可以講係確實會重新連載了?

茶館熟客

今日遲d咪知係咪真

2萬

4萬

茶館部長

漫畫會不會再開誰要管?動畫會不會再拍下去才是重點。
Canon is camera
Nikon is camera
But.......................................Leica is Leica

寫真日記無評連載中(?)
http://formatkidd.blogspot.com/

茶館新客

Originally posted by 傑特 at 2008-3-26 13:35:

確實係....我都覺得動畫版而加睇來會比較好睇,但問題係作者肯繼續落去動畫第三期先有希望喎

但,尋日睇番第一期 RM 前幾集都覺得....動畫一開始會有 d 力不從心...唔通真係 12 集唔夠講 (我會認為係) ?

茶館熟客

Originally posted by jerrychf at 2008-3-26 17:28:

確實係....我都覺得動畫版而加睇來會比較好睇,但問題係作者肯繼續落去動畫第三期先有希望喎

但,尋日睇番第一期 RM 前幾集都覺得....動畫一開始會有 d 力不從心...唔通真係 12 集唔夠講 (我會認為係) ?

沒看過漫畫 但動畫第一季比第二季好
第二季水銀燈與真紅的性格轉換都顯得突兀

茶館友好

好貝黑萊特

掉淡晒啦,雖然會睇但估計唔會迷

Originally posted by AirKID at 2008-3-26 06:28 PM:

沒看過漫畫 但動畫第一季比第二季好
第二季水銀燈與真紅的性格轉換都顯得突兀

成個缺裂既氣氛就好似細路仔打架咁,不如唔補完冇咁火

茶館新客

原來.....

個作者係今日出既 YJ 上表示重畫 RM,而且作品名由英文 rozen maiden 改為日文既拼音「ローゼンメイデン」...??

奇奇怪怪,不過應該可能隨時連某純都會唔見左...

茶館部長

天九促進委員會 方墨支部部長 ...

一早預鰦佢會過去第二度連載喇~~~~
套野咁受歡迎!

茶館住客

Originally posted by 傑特 at 2008-3-26 01:35 PM:

版上對漫畫版評價都不好嗎?

茶館熟客

Originally posted by jerrychf at 2008-3-26 23:43:
原來.....

個作者係今日出既 YJ 上表示重畫 RM,而且作品名由英文 rozen maiden 改為日文既拼音「ローゼンメイデン」...??

奇奇怪怪,不過應該可能隨時連 ...

RM的版權應該由幻冬持有 所以不能連名字一起轉過去
有說會是全新故事 也就是之前8期全部成了黑歷史...?

茶館伙計

方墨單車部(?)

Originally posted by AirKID at 2008-3-27 01:39 PM:

RM的版權應該由幻冬持有 所以不能連名字一起轉過去
有說會是全新故事 也就是之前8期全部成了黑歷史...?

同AQUA一樣改名,但角色幾乎相同(爆)
PSO2 5船 コナタ
よろしく~

茶館常客

Originally posted by 小直 at 2008-3-27 14:38:

同AQUA一樣改名,但角色幾乎相同(爆)

同angel heart情況?

茶館新客

死火....角色名轉唔轉得?

而且....再次動畫化既話...咪要搵第二家去動畫化?(唔知如果係比左京都動畫化會點...@@?)

茶館部長

天九促進委員會 方墨支部部長 ...

日本體制上個版權係作者持有, 出版社有的只是出版權, 而出版權係有時限.
北條司過檔一段時間後新出版社係有重出city hunter的.
所以改名係一鱓公關手段多.
動畫化係第二個問題, 動畫版權就要睇出資者係邊個, 不過新作的話幾可說係唔駛理舊作版權誰屬.

[ Last edited by LordofNightmare on 2008-3-28 at 01:21 ]

茶館伙計

方墨單車部(?)

Originally posted by SAMYMOK at 2008-3-27 05:58 PM:

同angel heart情況?

水星領航員(ARIA)原名AQUA,人物及背景設定幾乎一樣.因為作者天野こずえ先生過檔,因此在新刊連載時就把原來的名改做現在那個了.
PSO2 5船 コナタ
よろしく~